Praktiska sidan - bra att veta om abbonemang, domännamn och webhotell 

Vad händer när hemsidan är färdigdesignad?

När din sida är färdig i sitt uttryck är det några praktiska steg kvar innan den är ute i världen. Här får du en guidning i allt du behöver veta!

  1. Du väljer domännamn och om du vill köpa det via wix eller ett webbhotell. Läs mer om detta nedan.

  2. Jag skapar dig ett konto på wix och exporterar din hemsida till ditt nya wixkonto. Inlogg och lösenord får du av mig. 

  3. Du tar emot din hemsida till ditt wix-konto. Detta gör du genom att acceptera inbjudan du får via mail

  4. Du aktiverar din hemsidas abonnemang på wix. Jag guidar dig i hur.

  5. Jag aktiverar dina uppgifter på ditt wix-konto såsom namn, telefonnummer osv

  6. Du mailar din hemsidas parametrar (namnservrar) till ditt webbhotell, detta behövs för att ditt domännamn ska kunna “hitta” din hemsida (om du har köpt ditt domännamn på ett externt webbhotell vill säga). Jag guidar dig genom att ge dig ett förskrivet mail med alla parametrar som ditt webhotell behöver.. 

  7. Jag förbereder inkopplingen av ditt domännamn till din nya hemsida

  8. När ditt webbhotell väl har uppdaterat namnservrarna så kan det ta upp till 48 timmar innan din sida är ute.

  9. Under tiden gör jag din hemsida sökbar på google och ställer in settings för delning på sociala medier

Voila, nu är din nya hemsida ute!

I stora drag händer detta:

Om att välja domännamn

Du kan söka på lediga domännamn

i domänregistret här https://www.domanregister.se/  

 

Tips - det kan vara bra att kolla så att ditt önskade namn inte kan förväxlas med ett liknande domännamn som kanske redan finns. Tex om du önskar www.myamazingsite.se så kanske någon annan redan har www.myamazingsite.com  …

 

Tips - om du önskar ha ett domännamn som slutar med *.com kan du köpa det i samband med att du aktiverar ditt abonnemang på wix. Wix erbjuder ett domännamn gratis första året (när man betalar årsvis). Läs mer nedan. 

 

Om du önskar ha domännamn som slutar på *.se

rekomenderar jag att du köper det via webbhotellet Ballou, på så sätt kan jag lättare supporta dig att konekta din domän till din hemsida. Det finns många andra webhotell såsom loopia, one osv. Ett domännamn kostar runt 150kr/år men kan variera. Läs mer om webhotell och allt vad dom erbjuder här  https://www.ballouwebbhotell.se/domannamn.php 

 

Om du redan har ett domännamn

på ett annat webbhotell går det jättebra, då supportar jag dig i hur du kommunicerar för att få hjälp att konekta ditt domännamn till din nya hemsida. Oftast hjälper dom dig, ibland behöver man göra det själv beroende på webbhotellets service och då kan det vara bra att du kontaktar supporten på ditt webbhotell för att få hjälp.

Om Abbonemang

Det är möjligt att ha din hemsida ute gratis men då har wix reklam både i domännamnet och på din sida och du kan alltså inte välja eget domännamn.

Läs mer om wix abonemang och vad som ingår här  https://sv.wix.com/upgrade/website 

 

Det abonnemang jag rekommenderar och som räcker för dina personliga behov heter "Combo".

Med detta abonnemang kan du Ansluta en anpassad domän, du får ett basic lagringsutrymme o bandbredd och du får tillgång till kundtjänst. 

Det ingår även en gratis domän i 1 år (för domänsuffixen .com, .net, .org, .info, .biz .rocks, .pictures, .co, .uk, .club, .space, .xyz.)  … om man betalar årsvis. 


Om du i framtiden vill expandera din hemsida med andra funktioner erbjuder Wix tjänsten i form av appar där du kan betala för extra funktioner, som till exempel webbutik, kunna ta emot betalningar osv.

En hel del att tänka på med andra ord ~ men jag guidar dig steg för steg längs vägen. Kontakta mig om du undrar över något!

/Linda